Abiye Kıyafetler Nasıl Saklanır? İşte Püf Noktaları!
23 Ağustos 2019 Cuma
0

Abiye Kıyafetler Nasıl Saklanır? İşte Püf Noktaları!

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte düğün ve davet sezonu açılmış durumda. Hal böyle olunca tüm kadınları bir stres ve bir telaş alır. Ne alsam, ne giysem, saçım nasıl olsa, elbise bulabilecek miyim? şeklinde türlü türlü sorular gelir. 

Aslında dolabımız onlarca abiye elbise ve kıyafet ile dolup taşar. Ancak yine de hiç kıyafetimiz yokmuş gibi davranırız. Elbette her davette aynı kıyafetleri giyecek değiliz, lâkin özel günlerimizde giydiğimiz abiye elbiselerin, kumaşları gereği oldukça hassas bir yapıda olduğunu da unutmamak gerek.

Özellikle de elbiseniz üzerinde süsleme amaçlı kullanılan boncuk ve işleme gibi aksesuarlar bulunuyorsa çok daha fazla muhafaza etme konusunda çok daha özenli olmanız gerekiyor. Sonuçta neredeyse 1-2 kez giydiğimiz bu elbiseler için ciddi paralar ödüyoruz.

Üstelik bu elbiseleri alabilmek için yeri geliyor bütçemizden kısıyoruz. Bu yüzden de bu elbiselerin yıpranmasını istemeyiz doğal olarak. Ancak birçok kadının en büyük sıkıntısı ne yazık ki bu elbiseleri nasıl muhafaza edeceği oluyor. 

İşte bu yüzden kadınları bu sıkıntıdan kurtaracak ve abiye kıyafetleri doğru bir şekilde muhafaza edebilecekleri yöntemleri araştırdık.

Kılıflı elbise

1) İlk Şart Temizlik

Abiye elbiseleri giydiğimizde düğünlerde oyun, koşturmaca vs. derken insan ister istemez terliyor hele buna bir de sıcak yaz günleri eklenince hiç hareket etmesek bile terliyoruz. Bu yüzden de abiye elbise, saklanmadan önce yapılacak olan ilk şey, elbisenin temizlenmesidir. Sonuçta kimse ter ve parfüm kokularının birbirinize karıştığı, koltuk altında lekelerin olduğu bir elbiseyi tekrar giymek istemez. 

Bu lekeler oluştuktan sonra, özellikle bazı kumaşlarda, hemen temizlenmediği takdirde, daha sonrasında temizlense bile leke kalma ihtimali yüksektir. Dikkat edilmesi gereken bir nokta da elbisenizin üzerinde oluşabilecek makyaj malzemelerinin ve eğer kuaföre gittiyseniz sıkılan saç spreylerinin kalıntılarıdır. Bu kalıntılar, çıkarılması zor lekelere neden olabilir. Üstelik yıkamadan kaldırdığınız takdirde kıyafetinizde kötü kokuların oluşmasına neden olacaktır. 

Elbise yıkama işlemi

2) Abiyelerinizi Yıkarken Dikkat Edin

Özel davetlerde giyilen abiye elbiseler genellikle kuru temizlemeye verilir. Ancak ben zaten elbiseye yeterince para verdim bir de kuru temizlemeye ayıracak bütçem yok diyebilirsiniz. Bu konuda haklı olabilirsiniz. Sonuçta bir temizleme için dünyanın parasını alabiliyorlar. 

Eğer kendiniz ben evde temizlerim, zarar vermeden yıkarım diyorsanız sizin için birkaç önerimiz var. Yıkarken ilk olarak saf sabun ve ılık su ile elinizde çitilemeniz önerilir. Ancak bazı kumaşlar yıkandığı zaman zarar görmektedir. Özellikle şifon ya da krep gibi hassas bir kumaştansa elbiseniz bu tarz elbiseleri kesinlikle makineye atmayın. Çünkü yırtılabilir yahut salabilir. Bu yüzden de ağartıcı ve leke çıkarıcı kullanılması pek önerilmez. 

Günümüzde çamaşır makinelerinin ayarları çok düşük ya da narin olsa daha bazı kumaşlar çok çabuk deforme olduğu için elde yıkanması önerilir. Dikat etmeniz gereken bir diğer konu ise ütü meselesidir. Ütü de tıpkı yıkama işlemi gibi çok dikkat edilmesi ve hassas davranılması gereken bir konudur. Aynı şekilde ütü sırasında da, ısıyı orta derece ayarlayarak, kumaşa çok fazla buhar vermemek oldukça önemli bir konu. 

Tekrar tekrar söylüyoruz ki elbisenizin hiçbir sorun yaşamadan temizlenmesini istyorsanız en iyi çözüm kuru temizlemedir.

Kıyafet dolabı

3) Elbisenizi Kılıf İçerisinde Saklayın

Elbisenizi temizleme ve kurutma işlemeni bitirdikten sonra sıra geldi temizleme işlemine! Evin içerisi ne kadar temiz olursa olsun, mutlaka toz olur ya da her geçen gün birikir. Bu yüzden de elbisenizi saklarken mutlaka bir kılıf içerisinde muhafaza etmelisiniz. 

Elbisenizi muhafaza edeceğiniz bu kılıfları çok ucuza mal edebilir ve her yerde rahatlıkla bulabilirsiniz. Zaten elbise aldığınız zaman da bir kılıf içerisinde alırsınız. O kılıfı saklayın, daha sonra kullanırsınız. Kılıf kulanırken dikkat etmeniz gereken nokta bu kılıfların, plastik ya da naylon olmamasıdır.

Kılıflarınız kumaş olmalı. Çünkü plastik veya naylon olan kılıflar koku yapabilir. Üstelik naylon zaten oldukça zararlı bir madde hiçbir zaman plastik, naylon gibi zararlı maddeler kullanmamaya, özellikle de çevreye atmamaya özen gösterin. 

Kıyafet saklama

4) Kıyafetlerinizi Sakladığınız Yer Önemli

Abiye kıyafetlerimizi yıkadık, kuruttuk, ütüledik, kılıfına yerleştirdik ve sıra geldi muhafaza edeceğimiz alana! Kıyafetlerimizi muhafaza edeceğimiz zaman onların nemsiz, tozsuz ve pastan uzak olan yerlerde muhafaza etmemiz gerekir. 

O kadar özenip, bir sürü işlemden geçirdiğiniz abiye kıyafetlerinizi nemli bir ortamda sakladığınız zaman yaptığınız hiçbir işlem işe yaramayacaktır. Hatta işe yaramayacağı gibi tam tersi elbiseniz nemden dolayı küflenecek ve kötü kokacaktır. 

Bu tarz sorunlar yaşamamak için kılıfınızı da geçirdiğiniz bu kıyafetleri serin ve kuru bir yerde saklamaya özen gösterin ve mutlaka belirli zamanlarda havalandırmayı ihmal etmeyin. 

Elbise askısı

5) Abiyelerinizi Asarken Dikkat Edin

Abiye kıyafetlerinizi saklarken dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli nokta ise elbiselerinizi nasıl asacağınız konusudur. Gece kıyafeti olarak adlandırılan bu kıyafetlerin mutlaka asarak saklanması gerekir. Çünkü asmadığınız takdirde bu giysiler kırışmakta ve özelliklerini kaybetmekteler. 

Eminim ki birçok insan için kırışık bir kıyafeti tekrar giymek hiç istenmeyen bir durum olacaktır.

Ebru Ocak
Ebru Ocak seninolsun.com'da moda, stil ve giyim gibi alanlarda yazı yazmaktadır.

Yayınlanma: 23 Ağustos 2019 Cuma ~ 23 Ağustos 2019 Cuma

Bu blog yazısı için henüz yorum yapılmamış.
Yorum yazın
Değerlendirme