Altı Yanmış Ütüyü Temizlemenin 5 Etkili Yolu
23 Mayıs 2019 Perşembe
0

Altı Yanmış Ütüyü Temizlemenin 5 Etkili Yolu

Evde en çok ihtiyaç duyulan, en çok kullanılan ev aleti şüphesiz ütüdür. Bu kadar çok ihtiyaç duyulduğu ve çok kullanılıdğı halde en sevilmeyen ev aleti de yine ütüdür. Gerçekten ütü yapmayı seven çok az insan vardır. Gerçekten ütü yapmak çok zahmetli ve uzun zaman alan bir iş. Özellikle de çalışan kadınlar için durum daha da zor.

Üstüne bir de ütünün iyi olması gerek, yoksa ütülemiyor da! Ütülemesi ayrı bir dert, bakımı ayrı bir dert! Hele bir de ütünüzün altını yaktıysanız, ütü yapmaktan nefret eden biri için durum daha da zor. Çünkü böyle bir sorunla karşılaşan çoğu kadın ütü tabanını farkında olmadan çizdirerek temizliyor. Ütü tabanı çizilince haliyle de yeni ütülenecek kıyafetlerde iz kalıyor, hatta bazı kıyafetleri yapıştırıyor. 

Ütünüzün altını siz yakmasanız da bazen uzun zaman kullanımdan dolayı ütünün altında kararma olabiliyor. Bu yüzden mutlaka ütünüzün altını kontrol edin. Özellikle de sentetik kumaş yapısına sahip kıyafetleriniz çoksa zamanla ütünüzün altı kararacak demektir.

Ev içerisinde en çok karşılaşılan sorunlardan biri olduğu için ve kıyafetlerinizin zarar görmesini istemediğimiz için bugün sorunu ele almak istedik.

beyaz sirke

1) Beyaz Sirke İle Temizleme

Beyaz sirkeyi belki duymayanlarınız olmuştur. Özellikle temizlik alanında kullanılan güçlü bir ürün. Sirkeyi temin etmek hiç zor değil. Büyük marketlerde ya da temizlik ürünlerinin satıldığı sitelerden rahatlıkla bulabilirsiniz.

Asidik bileşikler temizliği kolaylaştırır ve taban yüzeyini ilk günkü parlaklığına geri döndürür. Yanan ütünüzü de asidik bileşikleri sayesinde eski parlaklığına döndürebilirsiniz. 

Nasıl kullanılır?

  • Az miktarda beyaz sirkeyi ısıtıp bir bez parçası ya da sünger yardımıyla ütünün tabanını ovun.
  • Eğer tabandaki deliklerde yanık izi kaldıysa bir kulak çubuğunu alıp sirkeye batırarak ulaşılması zor bu kısımları temizleyebilirsiniz. 

Bir diğer yöntem ise; 

Bir bezi beyaz sirkeyle ıslattıktan sonra sıcak haldeki ütüyü alın, ıslanmış bezi düz bir zemine yayıp ütüyle ütülüyormuş gibi üzerinde gidip gelin. Lekelerin, yanık izlerinin yok olduğunu göreceksiniz. Ütünüzün kesinlikle fişe takılı olamaması gerekiyor!

kaya tuzu

2) Kalın Tuz İle Temizleme

Tuzun parlatma ve beyazlatma gücünü bilmeyen yoktur. Özellikle mutfakta ve beyaz çamaşırları yıkarken çok fazla kullanılır. Yanık tabanlı ütüyü temizleme, ütüye yapışmış kir ve kumaş kalıntılarını temizlemek için de oldukça etkili bir üründür. 

Nasıl kullanılır?

  • Bir parça eski gazete alın ve üzerine bolca tuz dökün. ( Gazetenin de işe yaramadığı bir alan yok! Çok da güzel cam silinir. Bu da bizden size dip not olsun. 😉)
  • Ütüyü ısıtıp tabanını gazeteye sürterek ovun. ( Aman dikkat! Ütüyü fişten çıkartmayı unutmayın.)
  • Lekeler gazeteye çıkacak, sizin tek yapmanız gereken temiz bir bezle ütüyü silmek olacak. Oh mis daha ne olsun!

karbonat limon

3) Limon ve Karbonat İle Temizleme

En çok bilinen doğal temizleme yöntemlerinden biri şüphesiz limon ve karbonattır. Ben bu zamana kadar bu ikilinin elinden kurtulan leke görmedim. Her şeyin kimyasallaştığı, hastalıkların arttığı şu dönemde temizlik malzemelerinizin doğal olması çok önemli bir ayrıntı bence. 

Üstelik çok da güzel temizliyor. Her inatçı lekeyi çıkarmada etkili olduğu gibi ütünüzdeki lekeyi de kolayca etkisiz hale getirecektir. 

Nasıl kullanılır?

Yapacağınız işlem çok basit. Bir limonu ikiye bölün ve yarısının suyunu iyice sıkın. Daha sonra 1 tatlı kaşığı karbonatı sıktığınız limon suyuna ilave edin. Bu esnada iki bileşen de asidik özelliğe sahip olduğu için biraz köpürecektir telaşlanmayın.

Kıvam alan karışımınızı ütünüzün üzerindeki lekenin üzerine sürün. Bu karışımı lekenin üzerinde yaklaşık olarak 10-15 dakika bekletin. Daha sonra ise temiz yumuşak bir bezle karışımı sürdüğünüz noktaları hafifçe ovarak silin. Artık ütünüz eskisinden daha yeni, daha ışıl ışıl!

diş macunu

4) Diş Macunu İle Temizleme 

Diş macunu ile leke temizlendiğini duymayanlarınız olabilir. Ben diş macunu ile leke temizliğinde yıllar önce tanıştım. Lekeleri çıkarma, parlatma özelliğini duymuştum. Gümüş takıları, veya gümüşlükleri parlatmak için çok güzel ve kolay bir yöntem. Bu yüzden çok sevdim ve hala bu yöntemi kullanıyorum. 

Peki o zaman bu yöntemi ütü yanıklarında kullanmaya ne dersiniz?

Nasıl kullanılır?

Temiz bir beze bir miktar diş macunu sürün ve ardından bu bezle ütünün yanık tabanını yavaş yavaş temizlemeye başlayın. Ancak dikkat, ütünüzün tabanında bulunan deliklere dolmaması için dikkatli olun.

Aksi takdirde deliklere dolarsa ütü ısındıkça kireç oluşumuna neden olacak ve kıyafetleriniz zarar görecektir. 

mum

5) Mum İle Temizleme

Yazdığımız yöntemlerden en ilginci mum ile temizleme olmuş olsa gerek. İlk duyduğumda ben de sizlerle aynı tepkiyi vermiştim. Ancak sonucu görünce gerçekten şaşırdım. O zaman kalan mumlarımızı artık atmıyoruz. Lekeleri açıyor ve ütünüzü parlatıyor adeta.

Nasıl kullanılır?

Ütüyü açın, ısıtın ve bir mum alıp tabandaki lekelerin üstüne sürtün. Yumuşak bir bezle mum kalıntılarını silerken ütünün elinizi yakmayacak bir ısıda olduğundan emin olun. Bu şekilde bütün lekeler çıkmadıysa, az miktarda sirke uygulayın.

İşlemleriniz sırasında kesinlikle ütüyü fişte bırakmıyoruz. 

Ebru Ocak
Ebru Ocak seninolsun.com'da moda, stil ve giyim gibi alanlarda yazı yazmaktadır.

Yayınlanma: 23 Mayıs 2019 Perşembe ~ 23 Mayıs 2019 Perşembe

Bu blog yazısı için henüz yorum yapılmamış.
Yorum yazın
Değerlendirme