Farklı Ülkelerde Giyilen 10 Geleneksel Gelinlik
17 Ekim 2020 Cumartesi
0

Farklı Ülkelerde Giyilen 10 Geleneksel Gelinlik

Beyaz gelinlik ilk defa 19. yüzyılda Kraliçe Victoria tarafından giyildi. İlk defa giyilmesi nedeniyle de beyaz gelinlik dünyada popüler oldu. Dünyadaki pek çok kişi günümüzdeki gelinlik ve damatlıkları tercih ediyor.

Ancak bazı ülkelerde, alışık olduğumuz beyaz gelinlik tercih edilmeyebiliyor. Hala kendi geleneksel gelinliklerini giyen, bu kültürü devam ettirebilen ürünler var. Her ülkenin geleneklerinin ve kostümlerinin birbirinden farklı olması hatta bu eski gelenekleri devam ettiriyor olmaları sizce de çok güzel değil mi?

Eğer siz de benimle aynı fikirdeyseniz dünyadaki geleneksel gelinlik kostümlerine yolculuk yapmaya ne dersiniz?

Japon geleneksel düğünü

1) Japonya

İnsanlar 19. yüzyıla kadar düğünlerinde elbette bir şey giyiyorlardı. Kraliçe Victoria'nın başlattığı akım gibi beyaz olmasa da kendi geleneksek giysilerinden oluşan kıyafetleri tercih ediyorlardı. Şuanda da hala bu geleneği devam ettirenler var ve bunlardan biri de Japnyo. 

Japon düğün törenleri genelde ihtişamlı olur. Bu ihtişamın yanında düğünlerinde giydikleri beyaz kimono ile de geleneklerini yaşatıyorlar. Beyaz birçok ülkede olduğu gibi Japanyo'da da saflığı ve bekareti temsil ediyor. Düğünde seremoni bittikten sonra gelinler, iyi şans getirdiğinie inanadıkları kırmızı kimonoyu giyerler. 

Japonların düğün geleneklerine göre “san-san-kudo” paylaşımı yaptıkları bilinmektedir. 3 çeşit kasenin içerisine pirinç konulur. Gelin ve damat bu pirinci yudumladığında, evlenmiş sayılırlar.

Gana geleneksel düğünü

2) Gana

Gana, en eğlenceli düğün geleneğinin devam ettiği ülke. Eğlenceli ve renkli! Eğlenceli halleri düğün kıyafetlerine de yansımışa benziyor. 

Üstelik Gana'daki gelin ve damadın kıyafetleri kendilerine özgü. Onların kıyafetlerinin bu kadar özel olmasının nedeni de bu! Çünkü her aile, kendine özgü bir kıyafet desenine sahip.

Kazakistan gelini

3) Kazakistan

Kazakistan'ın duvağı gerçekten çok ilginç. Okuduğunuzda eminim siz de çok şaşıracaksınız. Çünkü geleneksel Kazak düğünlerinde gelinlere "saukele" denilen başlık ve duvak takıyorlar. Buraya kadar her şey normal. 😉 İlginizi çekebilecek nokta bu Saukele'nin uzunluğunun gelinin yaşına göre değişiyor olması. 

Kazakistan'da 30 yaşında bir gelin nasıl duvak takar ya da o dyavğı nasıl taşır varın siz düşünün. 😃

Hint düğün kıyafetleri

4) Hindistan

Geleneklerin devam ettiği, kıyafetlerin en renkli olduğu ülkelerin başında şüphesiz Hindistan gelir. Gösteriş, şatafat hepsini görebilirsiniz. 

Hint düğünü dendiğinde akla 2 renk gelir. Özellikle geleneksel düğün kıyafetlerinde pembe ya da kırmızı kullanırlar. Hindistan düğünlerinde de ilginizi çekebilecek farklı bir gelenek var. Ülkenin kuzeyine doğru gidildikçe evlenen kadınların alnında kırmızı nokta bulunur. 

En çok şaşıracağınız bilgiyi sona sakladım. Hindistan'da hala başlık parası olması açıkçası bana tuhaf gelmiyor, tuhaf olan başlığı kız tarafının ödemesi! 😮 Her ülkede gelenekler gerçekten çok farklı. 

5) İskoçya

İskoçya'da erkeklerin kareli etek giydiğini bilmeyen yoktur sanırım. Bu eteğin adına kilt denmektedir. Düğünlerinde de kendi zümrelerini temsil eden bu eteği giyiyorlar. Kadınlar da seremoni sonrasında eşlerinin zümresini sembolize eden şallar takarak artık o aileye girdiklerini gösteriyorlar. 

Bu kültür bizim erkeklerimize çok uzak gelse de her toplumun geleneğinin ayrı olduğunu ve bunların dünya kültürüne güzellik kattığını söylemeden edemeyeceğim. 

Çin düğünü

6) Çin

Birçok ülkede beyaz saflığı,düğünü, masumiyeti temsil ederken Çin'de beyaz, ölümü cenazeyi temsil etmektedir. Çin'de beyaz giyildiğinde birisinin kaybedildiğine ve cenaze olduğuna işaret ettiği söyleniyor. 

Bu yüzden de Çin düğünlerinin geleneksel kıyafetleri kırmızıdır. Kırmızının uğur getirdiğine inanılır.

Sri Lanka düğünü

7) Sri Lanka

Sri Lanka düğünleri bizim kültürümüzdeki düğünlerden çok farklı. Eminim birçok ülke için de bu durum geçerlidir. Çünkü bütün düğünlerde dikkatleri üzerine çeken, çok güzel olmak isteyen, gelinliğinden ayakkabısına, saçına kadar her şeyler aylar önce ilgilenmeye başlayan gelindir.  

Lakin Sri Lanka'da durum tam tersi. Evet hepiniz şuan hayretler içerisindesiniz ama durum böyle. 😄 Eğer bir Sri Lanka düğünündeyseniz, bütün gözlerin damatta olduğunu görebilirsiniz. Kıyafetinden, takısına hepsi oldukça ihtişamlıdır. 

Moğol düğün geleneği

8) Moğolistan

Moğol düğününde gelin ve damatlar, yüzyıllardır Moğolların ve Orta Asya'nın göçebe kabilelerinin giydiği  "Deel" adlı kıyafeti giyiyorlar. 

Norveç düğünü

9) Norveç

Norveç'te geleneksel düğün kıyafetine "bunad" adı veriliyor. Norveç halkı bu kıyafeti aynı zamanda vaftiz törenlerinde de giyiyor.

Macar düğün geleneği

10) Macaristan

Macaristan'da çiçek figürleri oldukça yaygın, adeta onlarla bütünleşmiş gibi. Geleneksel düğünlerinde de hayatlarında bu kadar önemli bir yeri olan çiçek desenini kullanıyorlar. Bu elbiseler üç parlak renkten oluşuyor. 

Gelinliklerin etekleri genellikle kat kat olan gösteriş modeller oluyor. 

Ebru Ocak
Ebru Ocak seninolsun.com'da moda, stil ve giyim gibi alanlarda yazı yazmaktadır.

Yayınlanma: 17 Ekim 2020 Cumartesi ~ 17 Ekim 2020 Cumartesi

Bu blog yazısı için henüz yorum yapılmamış.
Yorum yazın
Değerlendirme