
Modanın Bilinmeyen Yönleri
Barınma ve beslenme gibi giyinmek insanların en temel ihtiyacıdır. Giyinme gereksinimi ta eski çağlardan itibaren insanların vücutlarını korumak düşüncesinden doğmuş ve gelişmiştir. Başlangıçta sadece kdoğadan korunmak amacı taşıyan giyinmek kavramına daha sonraki dönemlerde farklı bir boyut eklenmiştir. Güzel görünme, beğenilme arzusu gibi kavramlar var olmaya başlamıştır. Yani artık kıyafetlerin sizi çok fazla ısıtmasına gerek yok. Farklı ve tarz olması önemlidir.
Günümüzde moda kavramı çok daha fazla popüler olmaktadır. Hemen hemen çoğu kadın moda olan trendlere bir göz atıyor ve hoşumuza gide, tarzımıza uygun kıyafetleri satın alıyoruz. Fakat modaya bu kadar meraklı olan bizler modanın ne kadar büyük bir endüstri ve tarihi çok eskiye dayalı bir kavram olduğunu unutuyoruz.
İşte bu noktadan yola çıktık ve dünden bugüne modaya dair ilginç bilgilerden oluşan bir bölüm hazırladık.
Modaya bu kadar meraklı olan, hatta her ülke ülke moda haftalarını gezen, sürekli moda dergilerini takip eden kaç kişi ilk moda dergisinin hangi tarihte ve hangi ülkede yayınladığını biliyor dersiniz? Bence büyük çoğunluğu bilmiyordur.
- Evet sevgili okurlarım eminim birçoğunuz 1900'lü yıllara dair örnekler verdi. Ancak Dünyanın ilk moda dergisi, 1678 yılında Fransa’da erkeklere yönelik olarak basılmıştır. Kadınlara yönelik ilk moda dergisi ise bundan ancak 10 yıl kadar sonra çıkmıştır.
Özellikle iş dünyasının vazgeçilmez kombini olan kalem etekler için ne dersiniz? Evet uzatmadan söyelyeyim.
- Kalem ve A form etek ilk kez 1950'li yıllarda Christian Dior tarafından tasarlandı.
Peki o kot pantolonlarınızda olan minik cel-pler nedir, ne işe yarar, neden yapılır hiç düşündünüz mü?
- Birçoğumuzun aklına gelmeyen o minik cepler ilk olarak kovboyların cep saatlerini koymaları için tasarlanmıştır. Hiç aklınıza gelmezdi değil mi? 😉
Kadınların en çok aldığı şey olan kıyafetlerin ilk satıldığı mağaranın nerede olduğunu merak ediyor musunuz?
-
Kıyafet satan dünyanın ilk mağazası eski Roma’da açılmıştır.
Bu konuya en çok da beyler şaşıracak. Çünkü;
- İlk yüksek topuklu ayakkabı Pers İmparatorluğunda ortaya çıkmış ve erkekler tarafından kullanılmıştır. Persli süvariler, daha fazla denge sağladığı için ata binerken topuklu ayakkabı giyiyorlardı.
-
Meşhur moda kavramına değinecek olursak eğer "moda kavramı" ilk olarak 1900 lü yıllarda ortaya çıktı. 1900 yılında modern yüzyılın terzilerinden Charles Worth’un yanında çalışan Paul Poiret dört yıl sonra Paris’te kendi atölyesini açtı. Yarattığı elbiseler terzilik açısından yeni buluş olarak değerlendiriliyor. Doğu’dan esintilerini elbiselerine yansıtan Poiret, kemeri yukarı taşıyarak göğüslerin yumuşaklığını açığa vuruyor. Gece elbiseleri Poiret’nin özgür kadınını ortaya koyuyor. 1902 yılında Thomas Burbery ilk kez olarak markasını gabardin üzerine yazdırdı. 1905 de gazetelerde moda ekleri yayınlanmaya başladı.
- İlk resmi moda haftası 1943 yılında New York'ta düzenlendi.
Renklere Yolculuk
Renkler insanların duygu ve düşüncelerini, ruh hallerini yansıtan önemli bir kavramdır. Günümüzde herkes istediği renkleri yakışsa da yakışmasa da tercih etmekte ve özgürce giyebilmektedir. Ancak geçmiş dönemlerde bu durum ne yazık ki bu şekilde değildi. Öyle renkler vardı ki onları daha çok belirli insanlar giyebiliyordu.
Mor rengi çok ve üstün bir renk olarak görülmüş bu yüzden de imparatorlar dışındakilerin bu rengi giymesi söz konusu bile değildi.
Bizde çok önemli olan, saflığı, duruluğu, dinginliği anımsatan beyaz rengi Çinliler için yorgunluğun ifadesi olarak görülmektedir.
Ortaçağ'da ise yeşil rengi hamilelerin rengi olarak bilinirdi.
Umarım moda severler için ilgi çekici ve onlara fayda sağlayan bir yazı olmuştur.